Seria de articole despre ceaiuri tradiţionale româneşti continuă cu un articol despre ceaiul de mușețel, cunoscut şi sub denumirea de romaniţă, în unele zone. Acesta se obţine cu ajutorul plantei de muşeţel, plantă medicinală, străveche, care apare anual, între lunile aprilie şi august. Aceasta atinge o înălţime între 20 şi 60 cm, fiind originară din sud-estul Europei, iar în prezent poate fi întâlnită în fiecare colţ al lumii. În ţara noastră, datorită climei favorizante, poate fi găsită peste tot, de la câmpie până la toate locurile însorite și mai umede de pe lângă drumuri, căi ferate, pajiști, fânețe şi, în special, pe solurile uşor nisipoase. Planta de muşeţel, datorită conţinutului bogat de uleiuri volatile, substanţe glicozidice şi minerale (calciu, fosfor, zinc, fier), dar şi de vitamine (C şi B1), oferă ceaiului de muşeţel multiple proprietăţi, printre care: antiinflamatoare, analgezice, antiseptice, antihistaminice, antispastice, cicatrizante si stomahice.

Ceaiul de mușețel este considerat şi un bun medicament, deoarece are capacitatea de a trata numeroase şi variate afecţiuni şi întăreşte sistemul imunitar. De exemplu, consumul de ceai de muşeţel este recomandat în cazul durerilor de stomac sau al colicilor la sugari. El are capacitatea de a îmbunătăţi digestia şi de a calma mucoasele digestive. Totodată, datorită proprietăţilor antispastice, ceaiul de mușețel îndepărtează crampele, atât abdominale, cât şi cele cauzate de litiaza sau microlitiaza renală.

În plus, ceaiul de mușețel, consumat cu jumătate de oră înainte de culcare, luptă împotriva insomniei, uleiurile volatile inducându-i celui ce consumă acest tip de ceai o stare de somnolenţă.

Consumul de ceai de muşeţel este recomandat şi persoanelor răcite, deoarece substanţele existente în acest ceai distrug bacteriile şi, totodată, infecţiile căilor aeriene. De asemenea, ceaiul de mușețel provoacă o transpiraţie abundentă, ceea ce contribuie la scăderea febrei. În acelaşi timp, stările de greaţă sau vomă pot fi înlăturate odată cu consumul acestui tip de ceai.

Gastrita, o boală din ce în ce mai răspândită, care poate cauza ulcer şi chiar cancer, poate fi anihilată prin consumul unei căni de ceai de muşeţel după fiecare masă.

Efectele consumului de ceai de muşeţel pot fi vizibile şi în exterior dacă eşti atent la constanţa cu care bei acest tip de ceai. Astfel, ceaiul de mușețel consumat cu regularitate poate ajuta la slăbit, reprezentând o adevărată cură de detoxifiere. Hidratarea cu aproximativ 500 de ml de ceai de muşeţel pe parcursul unei zile, pe stomacul gol şi înainte de culcare, purifică organismul, calmează unele iritaţii, şi ajută la obţinerea unei siluete de invidiat. Pentru ca procesul de ardere a grăsimilor să fie mai rapid şi mai eficient, se poate consuma cu lămâie.

Write A Comment

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Psihologi Online | Aparat de curatare cu abur