Poate că soția ta te-a înșelat, poate că un bun prieten te-a înjunghiat pe la spate sau un coleg de la locul de muncă ți-a furat o idee și a prezentat-o ca fiind a sa. Pierderea încrederii este un drum cu două tăișuri și la fel este și recâștigarea ei. Ambele părți trebuie să coopereze pentru ca încrederea să fie restabilită. Mai jos poți afla câteva sfaturi referitoare la cum poți să reconstruiești încrederea într-o persoană care te-a trădat.
Pentru început trebuie să analizezi situația. Înainte de a-ți dori să restabilești încrederea într-o persoană care te-a trădat trebuie să te întrebi dacă acea persoană este cu adevărat importantă pentru tine, astfel încât să merite o nouă șansă. În analizarea situației ai putea să îți pui următoarele întrebări: ,,E prima dată când această persoană mă trădează?”, ,,Voi fi în stare să am din nou încredere în această persoană chiar și dacă de acum înainte va face totul perfect?”, ,,Sunt în stare să iert?”, ,,Este relaţia cu această persoană atât de importantă încât să merite să lupt pentru ea?” Continuă să analizezi situaţia. Observă dacă în termen de câteva săptămâni sau luni au apărut semne de încredere în persoana care te-a trădat. Dacă aceste semne nu îşi fac apariţia, ieşi din această relaţie.
Apoi, cel de-al doilea pas în acest proces este acela de a-ţi exprima furia. Trebuie să faci acest lucru pentru ca persoana care te-a trădat să înţeleagă cât de mult te-au rănit faptele ei. Plângi sau ţipă atât cât simţi nevoia. Mai important decât atât, tu trebuie să îi spui acestei persoane ce anume te-a rănit şi ce anume îţi doreşti de la acea persoană în continuare pentru a putea avea din nou încredere în ea. După ce ai făcut aceste lucruri, iar persoana respectivă şi-a recunoscut vina, trebuie să încerci să laşi totul în trecut. Cele întâmplate nu trebuie aduse în discuţie, ca argumente, atunci când veţi avea o ceartă în viitor. Aceasta cu atât mai mult cu cât acea persoană va depune eforturi pentru a-ţi recâştiga încrederea.
Un alt lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi modifici aşteptările. Nimeni nu este perfect. Oamenii sunt, adesea, slabi sau plin de defecte. Chiar dacă cineva nu îşi doreşte să te rănească, acest lucru nu este 100% garantat. Odată ce înţelegi că nu trebuie să aştepţi perfecţiunea, îţi poţi face o idee mai bună despre câtă încredere îi poţi încredinţa cuiva. Ideea aici este să fii realist. Trebuie să accepţi faptul că fiecare greşeşte, dar totuşi nu trebuie să accepţi ca cineva să îţi greşească în mod constant şi intenţionat.
Pentru ca încrederea să poată fi recâştigată tu trebuie să fii capabil să oferi şi să primeşti în continuare afecţiune din partea acelei persoane. Când persoana care te-a trădat se comportă frumos cu tine trebuie să vezi acest lucru aşa cum este şi să nu pui la îndoială fiecare gest amabil din partea ei. În acest fel încrederea nu poate fi restabilită.
Nu în ultimul rând, tu trebuie să te gândeşti dacă în această trădare nu ai avut şi tu o parte de vină. Trebuie să recunoşti faptul că nici tu nu eşti perfect şi poate că şi tu ai avut un rol în realizarea trădării. Recunoaşterea imperfecţiunii tale nu reprezintă o scuză pentru persoana care te-a trădat, dar recunoscând că şi tu ai greşit şi discutând cu persoana în cauză, acest lucru nu poate decât să vă întărească relaţia.