Specialiștii din domeniul sănătății care lucrează îndeaproape cu persoanele vârstnice au bănuit de multă vreme că singurătatea joacă un rol important în cadrul procesului de îmbătrânire. Iată că cercetările recente arată că aceștia aveau dreptate. Mai precis, izolarea a fost identificată ca un risc grav pentru sănătatea persoanelor ajunse la o vârstă înaintată, deoarece contribuie la apariția mai multor probleme de sănătate, de la diabet la hipertensiune arterială, boli cardiace, depresie și obezitate. Din acest motiv, vârstnicii care se mută într-un cămin de bătrâni și cei care beneficiază de asistență la domiciliu au șanse mai mari de a rămâne conectați mental, emoțional și fizic pe măsură ce îmbătrânesc în comparație cu persoanele care îmbătrânesc în casele lor, lăsate singure în cea mai mare parte a timpului.

Iată câteva dintre numeroasele beneficii de care se bucură vârstnicii atunci când se mută într-un mediu protejat, cum ar fi un azil bătrâni București sau un cămin privat de bătrâni:

Regim alimentar adecvat

Planificarea meselor și cumpărăturile alimentare pot deveni o povară foarte grea odată cu înaintarea în vârstă. Azilele de bătrâni au bucătari interni care pregătesc mese sănătoase și hrănitoare de trei ori pe zi. În plus, membrii azilului vor avea și companie atunci când iau masa. Prin urmare, ora mesei devine un eveniment social, așteptat cu nerăbdare în fiecare zi.

Companie

Faptul că sunt înconjurați de persoane de vârste similare, cu experiențe comune, cu interese asemănătoare și faptul că își pot împărtăși gândurile și părerile au un impact extraordinar asupra bunăstării mentale și emoționale a seniorilor. Conversațiile și adunările informale care au loc în fiecare zi le oferă rezidenților seniori o oportunitate de a-și construi cercul de prieteni și de a se simți mai puțin singuri.

Activități zilnice

Programul unui cămin de îngrijire bătrâni în București va include zilnic o varietate de activități elaborate pentru starea de bine a membrilor. Activitățile zilnice care se desfășoară într-un azil de bătrâni sunt concepute pentru a implica corpul, mintea și spiritul. Astfel de activități îi ajută pe rezidenți să trăiască o viață mai sănătoasă și mai implicată.

Facilități mai sigure

Persoanele vârstnice care se mută într-un azil de bătrâni provin adesea din medii care nu le pot oferi toată siguranța de care au nevoie. În schimb, mediul protejat dintr-un cămin de bătrâni este prevăzut cu o varietate de facilități de siguranță, cum ar fi balustrade pe holuri, multiple corpuri de iluminat, lumină de veghe, bare de sprijin în băi în zona dușului, căzii și a toaletei, scăunel de duș, dușuri fără trepte, precum și sisteme de apel de urgență.

Reducerea stresului

Dacă veți întreba orice senior care locuiește singur într-o casă mai demodată, vă va spune că acest trai este adesea trist și stresant. Renunțarea la toate responsabilitățile și mutarea într-un cămin de bătrâni poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea calității vieții.

În cele din urmă, persoanele care se mută într-un azil de bătrâni ajung să respecte obiceiuri mai sănătoase de viață, inclusiv să socializeze, să facă mișcare, să mănânce sănătos și să se implice și în alte activități benefice. În general, oamenii sunt mai predispuși să devină inactivi pe măsură ce înaintează în vârstă, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere social, iar asta le poate afecta starea de sănătate și îi poate expune riscului de a dezvolta multe afecțiuni legate de vârstă. Cu toate acestea, interacțiunea socială care are loc într-un azil de bătrâni poate crește șansele de a adopta obiceiuri sănătoase care stimulează starea generală de sănătate.

Author

Write A Comment

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Psihologi Online | Aparat de curatare cu abur