In cazul in care un pacient manifesta simptome de raceala la nivelul gurii, al gatului sau al nasului se recomanda efectuarea unui consult ORL. Cu cat se depisteaza principalele simptome mai repede, cu atat cresc sansele de vindecare si se poate preveni aparitia unor complicatii.
O infectie netratata poate duce la aparitia unor diverse afectiuni, care necesita un tratament intens si de durata. Cu cat o afectiune este monitorizata din timp, cu atat mai mult se vor lua masurile necesare pentru a vindeca pacientul si pentru a reduce neplacerile provocate de aceasta.
Printre cele mai des intalnite simptome cauzate de afectiunile la nivelul ORL se numara: durere la nivelul gatului, usturime, senzatie generala de disconfort, durere de cap, senzatie de raceala.
Un consult general ORL decurge cu o discutie deschisa cu privire la bolile pe care pacientul le-a mai avut, antecedentele acestuia, bolile de care sufera membrii familiei si despre stilul de viata pe care pacientul il are. Este important de mentionat daca pacientul consuma alcool, daca fumeaza, daca acesta consuma droguri sau daca exista medicamente administrate in mod regulat.
Ulterior medicul va continua cu examenul nasului, gatului si al gurii. Medicul ORL va inspecta fosele nazale folosind instrumente speciale, apoi va continua cu analizarea timpanului si va investiga limba, dintii si omusorul cu ajutorul unui apasator de gura. Laringele va fi examinat cu ajutorul unei oglinzi de mici dimensiuni. Pacientul nu va simti niciun fel de durere, ci doar probabil o senzatie neplacuta.
Intr-o consultatie ORL se efectueaza si laringoscopia. Aceasta investigatie se face de catre medicul ORL. Pacientul va fi nevoit sa scoata limba si sa ii permita medicului sa vizualizeze cu claritate atat limba cat si laringele. Examinarea va dura pana la 10 minute. Unii pacienti prezinta o senzatie de voma in timpul laringoscopiei, datorita faptului ca limba este prinsa cu tifon, iar gura este foarte deschisa. Se foloseste un spray anestezic, care are un gust amar si care va ajuta la reducerea simptomelor si amortirea gurii.
In ceea ce priveste endoscopia nazala si laringiana, aceasta examinare se efectueaza pentru a vizualiza in detaliu fosele nazale si zona din spatele nasului. Endoscopia nazala se realizeaza folosind o tija subtire si aplicand anestezie locala asupra pacientului. Endoscopia laringiana se efectueaza pentru a vizualiza mai bine corzile vocale.
Timpanograma este o modalitate de investigare ce consta in masurarea cantitatii de aer din urechea medie. Totodata se verifica nivelul de mobilitate al membranei timpanice si al lantului osicular. Medicul ORL-ist va introduce un dispozitiv cauciucat in ureche si va inregistra raspunsul acesteia. Medicul va analiza graficul obtinut dupa finalizarea procedurii si va face urmatoarele recomandari pe baza acestor rezultate.
Investigatiile ORL mai pot presupune si analize de studiu asupra reflexului stapedian si al videonistagmografiei. Pacientii pot opta si pentru masurarea otoemisiunilor acustice si audiograma tonala.
Printre cele mai frecvente afectiuni la nivelul ORL se numara: otita, amigdalita, sinuzita si rinita. Otita apare la nivelul urechii, iar cea mai frecvent intalnita varianta de otita este otita medie. Amigdalitate apare mai ales la copii, ca urmare a inflamarii amigdalelor palatine. Exista situatii cand poate trece de la sine sau este nevoie de un tratament pe baza de antibiotice.
Pentru a primi mai multe sfaturi si a fi mai bine informati cu privire la factorii de risc si cat de expusi sunt copiii la bolile ORL, va puteti programa la un consult la Clinica ORL Bucuresti sector 4 – Zone Medical Estet. Aceasta este coordonata de Dr. Mirela Turcu, medic speciallist ORL si este dotata cu aparate de ultima generatie. Pacientii pot folosi audiometrul, videofribroscopul si alte echipamente si vor beneficia de sprijinul unei echipe de profesionisti, cu foarte multa experienta in domeniu.